Elveszve (James Dashner: Az Útvesztő) /Mester Betti/

Már vagy tizedszer olvastam el James Dashner: Az Útvesztő című regényét, mióta megvettem, s még mindig azon jár az agyam, én vajon mit tennék, ha az ő helyzetükbe kerülnék. Vajon mit tennék, ha egy nap egy idegen helyen ébrednék, vagy száz méter magas falakkal bekerítve, egy hatalmas, véget nem érő labirintussal körülvéve, s semmi másra sem emlékeznék, csupán a keresztnevemre? Mindenki idegen lenne számomra, olyan szavakat használnának, melyek jelentéséről a leghalványabb sejtelmem sincs, s megpróbálnának bepasszírozni egy olyan „kis társadalomba”, melyről semmit sem tudok és értek, s mindezek mellé még csak egyetlen kérdésemre sem lennének hajlandóak válaszolni. Bármennyire is szeretném azt mondani, hogy én ugyan nem félnék, bátran szembe mernék szállni bárkivel, hogy megtartanám a lélekjelenlétem, harcolnék, amíg csak kell, s kijuttatnám magunkat onnan – ha őszinte akarok lenni, szerintem bebújnék az egyik sarokba, kibőgném mindkét szemem, hisztériáznék, törnék-húznék, s anyámat hívnám (akire még csak nem is emlékeznék!). Ez elég gáz, tudom, de próbáljátok magatokat ebbe a helyzetbe képzelni, csupán néhány pillanatra… durva, mi?

Viszont, mi van akkor, ha kiderül, hogy ez csupán semmiség? Ha az, hogy megfosztottak a régi életünktől, elvévén tőlünk az otthonunkat, a családunkat, sőt még a személyiségünk egy részét is, csupán csekélység? Minden, amit tettünk, minden próbálkozásunk és reményünk értelmetlen volt? Alkalmazkodtunk, felállítottunk egy bizonyos rendszert, mindenki a saját dolgát tette, összetartván a társadalmunkat, nap, mint nap kockáztatván életünket, kimentünk az Útvesztőbe, hogy kiutat találjunk, s végül kiderül: mindez hasztalan volt, ugyanis nincs is kiút, nincs megoldás?!  Vajon hogyan reagálnánk, ha kiderülne a nagy titok, miszerint az egész csak egy teszt? De még csak nem is egy olyan teszt, amelynek a megoldását várják tőlünk, hanem egy olyan, melynek nincsen megoldása!

A könyvben a szereplőkkel ez történt! Az Alkotók mélyvízbe dobták őket, s közben azt figyelték, vajon megtanulnak úszni, vagy megfulladnak. Nem az érdekelte őket, hogy a fiatalok hogyan „oldják meg” a tesztet, mennyi időbe telne, ki volna az, akinek sikerülne. Ők ki akarták gyomlálni őket, meg akarták tudni, kik a legelszántabbak, a legerősebbek, a legkitartóbbak. Azt akarták elérni, hogy feladják! Változókkal és problémákkal, akadályokkal bombázták őket, s közben a reakcióikat figyelték. Az érdekelte őket, vajon meddig tart ki a reményük, vajon melyik az a határ, mely után már nem tudnak tovább menni, hol van a tűrőképességük és akaraterejük vége. Tehát egyre jobban ösztökélték és a hajtották őket a „megoldás” felé, s közben állandó nyomás alatt tartották őket, megpróbálván elkedvteleníteni őket, holmi csalétekként meglóbálták előttük a különböző lehetséges kiutakat, hogy aztán a végén jól pofára essenek, minden egyes alkalommal. Úgy játszottak velük, mint macska az egérrel. De valamiért ezek a szerencsétlen, keményfejű fiatalok erre nem voltak képesek. Nem tudták felfogni, elfogadni a tényt, miszerint létezhet olyan probléma, melynek nincs megoldása.

Így belegondolván, mi hogyan reagálnánk, ha az ő helyükbe kerülnénk? Na, jó, ez elég hülye kérdés volt. Mégis ki reagálna úgy, hogy „Hát, ezt megszívtuk…”? Meg még mit nem! Egy élni akaró embert az ilyen információ még inkább feltüzelne, tettre ösztönözné, még inkább azon volna, hogy elérje azokat a bizonyos Alkotókat, s jól helyben hagyja őket. Mégis ki hagyná, hogy úgy játszadozzanak vele, ahogy csak kedvük tartja? De mi van akkor, ha nem lehet szabadulni a kezük alól? Ha mindenféle szabadság, csupán illúzió? Ha minden tettünk és törekvésünk semmivé foszlik, hisz láncainktól nem tudunk szabadulni? Hiába a bosszúvágy, az eltökéltség, mégsem tudunk kihatni a körülöttünk történő dolgokra, csupán elszenvedői és figyelői vagyunk, befolyásolói nem? Ez már jó kérdés! Na, de mi a válasz?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s