Könyvajánló: Stephen King-A halálsoron /Miskolci Krisztina/

Nemrég olvastam el ezt a könyvet, olyan benyomást tett rám, melyet egy könyv sem tett korábban. Egyáltalán nem jellemző rám az érzelmesség, de a mű végén nem tudtam visszafojtani könnyeimet. Hihetetlenül tanulságos és megható könyv az emberi lélek kételyeiről.

A könyv középpontjában a Detterick ikerpár meggyilkolása áll, melynek ügyében letartóztatják John Coffeyt, egy hatalmas termetű folyvást könnyező négert, a bűncselekményt egyértelműen ő követte el, legalábbis minden jel erre utal. A történet 1932-ben játszódik, mikor még nagyon gyakori volt a rabok kivégzése. Volt egy hely a Cold Mountain fegyház E blokkja, ahol nem számított ki milyen, magas, alacsony, kövér, sovány, fehér vagy fekete, a villamosszék, az Öreg Füstös előtt mindenki egyformán nézett szembe a halállal. A mű címét a villamosszékig vezető útról kapta, melyet a rabok végigjárnak még utoljára. Ez a halálsor.

Paul Edgecombe, a blokk főfoglára az, aki elkezd kételkedni John bűnösségében: mikor rájön arra, hogy John különleges gyógyító erővel bír. Mikor kigyógyítja a húgyúti fertőzéséből, elgondolkozik azon Isten, miért ad egy gyerekgyilkosnak ilyen nagyszerű képességet. Paul elkezd nyomozni az ügyben, és lassan összeáll a kép, nem John követte el a gyilkosságokat, ő csak az ikreken akart segíteni, akik már halottak voltak mire odaért.Paul sajnos nem tudja megmenteni Johnt a kivégzéstől, ezért egy ártatlan embert kell megölniük, Pault gyötri a bűntudat mit fog mondani, ha Isten ítélőszéke elé kerül, és felelnie kell, azért amiért megölte egyik legnagyszerűbb teremtményét John képében.

A kivégzéskor a jelenlévő tanúk John halálát kívánják, kivéve Pault és munkatársait, ők sírni kezdenek, hiszen megszerették a nagy négert. A jelenlévő őröknek ez volt az utolsó kivégzése, amit levezettek. John megfogja Paul kezét és egy kicsit átad neki a képességeiből. Ennek köszönhetően Paul 108 éves korában írja le történetüket egy öregek otthonában, amiben Paul ráismer a jó öreg Cold Mountain fegyházra. Paul annak ellenére, hogy ilyen szép öregkort él meg, rájön arra, hogy az élet nem ér semmit a szerettei nélkül.

Megható történet egy fegyház mindennapjairól, az őrök és a rabok viszonyáról, arról hogy milyen hatással van a halál gondolata az emberre. Nap mint nap döntéseket kell hoznunk, de vajon jogunkban áll-e egy ember életéről dönteni, hinni kell a látszatnak minden esetben? John képességeinek „hála” érezte a világ gonoszságát. Úgy érezte, mintha agyába apró szilánkokat szúrnának. A műben John butasága ellenére kimondja az élet legnagyobb igazságát: a szeretet az, amit az ember felhasznál, a szeretet az, amivel befolyásoljuk a másikat.

A halálsor az élet metaforája. Lényegtelen meddig élünk, mit teszünk, a végén mindig eljön a sötétség, amitől félünk.

„Mindnyájan meghalunk, tudom, hogy nincs kivétel, de néha, ó, Istenem, olyan hosszú a halálsor.”

A könyvből nagysikerű film készült Tom Hanks és Michael Clark Duncan főszereplésével.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s