Az olvasás szeretete /Mester Betti/

A mai világban, ha valaki azt mondja, hogy szabadidejében olvasni szeret, szegény emberre úgy néznek, mint valami űrből pottyant földönkívülire. Mikor valaki nem azért olvas el egy könyvet, mert kötelező olvasmány, vagy, mert valami baj van a fejével, hanem mert szeret olvasni. A régi időkben az olvasottság, a magánkönyvtárak mérete és terjedelme volt az, ami megmutatta egy ember műveltségét. Minél több könyve volt, minél tájékozottabb volt a könyvek terén, annál jobban felnéztek rá, annál értelmesebbnek ítélték. A nemesek ugyan részesültek a kötelező oktatásban, mégis, ahhoz, hogy tartani tudják magukat rangjukhoz, helyzetükhöz és tekintélyüket megtarthassák, folyamatosan művelniük kellett elméjüket. Való igaz, ma már nem rendelkezünk rangokkal, hatalmas birtokokkal, nem tartozunk egy bizonyos réteghez, azért mégiscsak tartozunk – legalább magunknak – annyival, hogy az elménknek egy kis értelmet is biztosítsunk. Természetesen különböző stílusok is léteznek, mely teljes mértékben elfogadott, hisz nem lehet mindenki egyforma, nem szeretheti mindenki ugyanazt a műfajt. Egyesek a történelmi könyveket, mások az életrajzi jellegűeket kedvelik, míg a fiatalabb korosztály inkább a fantasy, a sciencefiction és a romantikus műfajhoz áll közelebb.

Én személy szerint elég sokszínűnek mondanám a saját olvasói ízlésemet. Olvastam már történelmi könyveket, sci-fi-t, fantasyt, romantikus regényt, detektívregényt, lélektani jellegű regényeket, satöbbi. Viszont, fontos, hogy szinte mindegyik regény volt, ugyanis az én szívemnek ez a műfaj a legkedvesebb. Félreértés ne essék, a többi műfajú mű is lehet csodálatos, lélekemelő és részletes, sőt, én kimondottan csodálom azokat, akik képesek verseket írni! Mikor az a megtiszteltetés ér, hogy elolvashatom egy barátom verseit, na, akkor ámulok el igazán, hogy mennyi mindent képes kifejezni egy öt, hat, esetleg hét versszakos „kis versecske”. Való igaz, egy hosszabb terjedelmű műben sokkal szembetűnőbben jelenik meg az író belső világa, gyönyörű nyelvünknek köszönhetően rengeteg szóval rendelkezünk, melyek segítségével rettentő sokféleképpen tudjuk kifejezni magunkat. S mégis, néha, mikor a költő lelke egy apró darabját rejti el az ő rövidke versében, az olvasó azonnal érzékeli, mennyi mindent is rejthet, mekkora nyomatékkal rendelkezhet akár egyetlen szó is. Talán a versek azok, amelyek a lehető legtökéletesebben tudják visszatükrözni a költő kusza lelki világát. Nekik nincs szükségük hosszú, komplikált, összetett szavakra ahhoz, hogy kimondhassák, ami a szívüket nyomja. S ez az, ami oly gyönyörűvé teszi.

Érdekes, hogy az első könyv, amit önszántamból olvastam el, s amelyre azt mondhatom, hogy „Igen, ez volt az a könyv, amely megszerettette velem az olvasást!”, egy 200 éve publikált regény volt.  Jane Austen: Büszkeség és balítélet című világsikerű regénye megértette velem, hogy az olvasás nem muszáj, hogy egy borzalmas, kényszerből végrehajtott büntetés legyen. Életemben először tapasztaltam, hogy élvezem az olvasást, a történetet, az egész stílust. Egyik pillanatban még a szobámban ültem egy könyvvel a kezemben, a másikban már teljesen megfeledkeztem magamról, a könyv teljesen beszippantott, én is egy karakter lettem, aki nem csak megfigyelője az eseményeknek, de átélője is. Eszméletlen megtapasztalás volt, s ettől kezdve olyan könyveket kerestem, melyek hatására újra átélhettem ezt.

Bár sokan mondják, hogy utálnak olvasni, nekik az unalmas, nem tudnak odafigyelni, nem tudja lekötni őket, én mégis azt vallom, hogy mindenki szerethet olvasni, de először meg kell találnia a „megfelelő” könyvet. S végül, az egyik kedvenc Jane Austen idézetemmel zárnám:
Akár úr, akár hölgy, aki nem leli élvezetét egy jó regényben, bizonyára elviselhetetlenül ostoba.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s